woensdag 13 mei 2009

zaterdag 09-05-'09

Verslag IVN excursie Meander Park te Amstelveen op 9 mei 2009
door Jaap Garos

We verzamelden op de afgesproken tijd en plek bij het tunneltje onder de A-9 in het Meanderpark. Het was mooi weer en Ida deed in het begin van de excursie haar informatieve en heldere 5-minuten praatje over de ontstaansgeschiedenis van het park. De A-9 lag vroeger middenin de weilanden en restanten van boerderijen vinden de tuinmannen regelmatig tijdens werkzaamheden
De reden van het ontwerp , was omdat er behoefte leek te zijn voor een groenstrook tussen de zes hoge flats in het park, die ook zeer kenmerkend zijn vanaf de A-9 ter hoogte van het Antroposofische gebouw van de KPMG. Aan de burgemeester van Zonweg. Gedurende de hele excursie werden wij opgevrolijkt door de prachtige zang van het zwartkopje of tuinfluitertje, vink,winterkoninkje, tjiftjaf en roodborstjes.

Het programma werd informatief opgeleukt door het toepasselijke en heldere 5-minuten praatje van Ida dat ging over de onstaansgeschiedenis van het park ontworpen door dhr Broerse (voormalig hoofd groenvoorziening van de gemeente Amstelveen) Het park is dusdanig in 1960, ontworpen als groenstrook langs de A-9 de waterpartijen in het park dienen tevens als waterafvoer van de A-9 tussen de hoge Meander flats in en ieder gedeelte heeft een kleur kenmerk , geel van de brem, blauw van de akelei (Aquilegia vulgaris) Hyacint(Scripta non-scripta), donkere ooievaarsbek(Geranium pheum). We liepen vanaf het tunneltje in de richting van het Amstelveen busstation, waar we even stil bleven staan bij de lekkere vieze smerige slierten veroorzaakt door de Spinselmot, maar die hebben geen zichtbare invloed op de Kardinaalsmuts(Euonymus europaeus) Pijpbloem (Aristolochia) die op een heel bijzondere manier zich laat bevruchten door insecten vormt licht gele/groene bloemen die veel lijken op een ouderwetse Duitse pijp. (vandaar die licht erotische naam) bepaalde insecten kruipen in de stinkende bloem en raken opgesloten in de bloem, Stank als bloeiende dank.
Na een poosje wandelen en rondleiden zijn de cursisten en cursusleiders als een groep hang cursisten in 1 van de twee speeltuintjes (bij de 2de toren neergestreken alwaar wij een boeiend en inspirerend 5 minuten praatje van Birgit te horen kregen,weer een andere ervaring op de manier van informatie overdracht op een zeer speelse en leuke manier, hetgeen weert tot een goeie discussie tussen de hangcursisten uitlokte.
Verder stonden we nog even stil bij de gele Monnikskap (Aconitum vulparia) Lievevrouwebedstro (Galium odoratum);Zuurbes (Berberis vulgaris) die z’n stamper bedekt met z’n meeldraden als je haar daar aanraakt (Verder kwam wederom ter sprake de haremplantachtigen Hangende Zegge (Carex pendula) dit in tegenstelling tot polyandrie Adderwortel(Persicaria bistorta) met mooi zacht roze pluimachtige bloemen. Heelkruid(Sanicula europaea).Overal langs de oevers in het park staan de Dotterbloemen(Caltha palustris), de grootste uit de familie van de boterbloemen(Ranuncuculiceae) prominent)aanwezig, bloeitijd maart-mei en soms ook augustus-september.
Enfin weer wat geleerd in paar korte edoch intensieve paar uurtjes…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten