maandag 13 april 2009

zaterdag 11-04-'09

Verslag rondwandeling in dr. Jac. P. Thijssepark
De gids was Bas
Eerst krijgen we een korte inleiding over het ontstaan van het Thijssepark:
Het Thijssepark is ontworpen door Chris Broerse v.m. hoofd plantsoenen van Amstelveen, die o.a ook het openbaar groen van de nieuwbouwwijken Keizer Karelplein, Kostverloren en Bankras heeft ontworpen. Het park is 500 meter breed en heeft een lengte van 1 kilometer.
Er is een enorme variatie en daardoor lijkt het park groter dan het is.
Met de aanvang van het park werd in 1940 begonnen en het was in 1970 voltooid.
Er zijn verschillende grondsoorten (nat, droog )en de hoogte varieert..
Aan de boskant zien we de ringvaart met waterkerende dijken. We zien dat het land lager is omdat het veengebied erg inklinkt.
Amstelveen heeft een eigen kwekerij.
In de lente zijn er veel bloeiende bodembedekkers omdat het bos van beneden naar boven ontluikt. Er bloeien veel stinzenplanten.
De planten die we gezien hebben zijn:
De bosanemoon, de gevlekte aronskelk, stengelloze sleutelbloem, slangsleutelbloem en echte sleutelbloem, kievietsbloem in wit en paars, longkruid(blad ziet er uit als een long en werd vroeger gebruikt voor longaandoeningen); er zijn roze en blauwe bloemetjes. De roze zijn de onbestoven en de blauwe bloemetjes de bestoven exemplaren.
We zien goudveil, zomerklokjes en de twee planten die nogal op elkaar lijken n.l. de helmbloem en de holwortel ( de helmbloem heeft een kleiner blad en de holwortel is hol van binnen en heeft nu al zaadjes)en klaverzuring in de oksel van boomstammen(Els)
Verder nog Salamonszegel, de Stinkende Gouwe met zijn gele sap uit zijn stengel en de Daslook die we moeten ruiken en waarvan je zo lekker kruidenboter kan maken.
Ook nog een witte variant van de Helmbloem en Lelietjes van Dalen die via wortelstok aardig kunnen woekeren, Groot Hoefblad en Maartse viooltjes
We zien een krulplantje waarvan niemand de naam weet en horen dat varens dwars door asfalt en bladeren kunnen gaan en de maagdenpalm waarvan het groen gebruikt werd voor bruidsboeketten.
Als laatste zien we de niet te verwoesten moeraspaardenstaart
De bomen
Als we de eerste boom te zien krijgen wordt ons alles over fotosynthese en bladgroenkorrel verteld( bladgroenkorrels ademen koolstofdioxide in en zuurstof uit. Zij zetten de kooldioxide en water om in voedsel)
De bomen in Amstelveen staan in drassige grond, zij wortelen daarom niet diep en kunnen snel omvallen, We zagen gesnoeide bomen met een strekwortel aan de westkant zodat zij minder snel omvallen..
De haagbeuk heeft horizontale takken en de eik is een echte “rommelboel”
De berken hebben een witte stam en staan graag in elkaar schaduw. De buitenkant van de berk zijn een soort “luchtzakken” en er zitten algen op, De witte paadjes op de boom zijn van slakken die de algen opgegeten hebben. De lijsterbes kan overal groeien Hij bloeit en groeit snel. De merel eet zijn bessen en poept de zaden een stuk verder uit. Om het zaad zit een vlies, dat verteert in de merelmaag.
De struiken
De gagel; in de middeleeuwen werd dit als conserveringsmiddel voor bier gebruikt, later werd dit vervangen door hop. Hop en gagel geven de bier een wat bittere smaak.
Gagel ruikt wat eucalyptusachtig Er zijn vrouwelijke en mannelijke planten De mannelijke planten hebben de grootste bloemen( gelig door het stuifmeel, de vrouwelijke bloemen zijn rood.
Bij de kruipwilg kwam er de discussie: wat is een boom en wat een struik.
Gaspeldoorn met zijn stekels.
De vogels:
De pimpelmees, de specht en het roodborstje dat zich zo agressief kan gedragen als hij zijn territorium moet verdedigen, de buizerd, de specht , de wilde eend, de boomkruiper ( kruipt omhoog) en de boomklever kan zowel naar beneden als naar boven kruipen. De groene halsbandparkiet, een staartmus (vliegende lepel) en een vink Een broedende meerkoet. We zagen verscheidene nestkastjes en een ijsvogelpijp.( 50% van de ijsvogeltjes zijn deze winter doodgegaan).
Wat we nog meer zagen:
Ringslanghopen in het Amsterdamse Bos, waarin slangen geacht worden hun eieren te leggen, prachtige weerspiegelingen in het water, een Schrijvertje en Hoornblad in het water zodat het water erg helder is.
We zagen dat Broerse had bedacht dat er 3 stammen in een gat geplant konden worden en er zo een schitterende boom kon ontstaan. Ook leerden we dat veenmos zo goed is om in te stekken en dat er een stuk grond afgegraven moest worden omdat het vol met heermoes stond,; nu is er nieuwe beplanting.
Conclusie: het was een prachtige wandeling , mooi weer, leuke mensen en we hebben heel veel geleerd, vooral van Bas maar ook van elkaar. Dank jullie wel
12 april 2009 Hanny

Geen opmerkingen:

Een reactie posten